COMUNICAT DE PRESĂ
Consiliul Județean și Muzeul Vrancei organizează, sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 11:00, la Mausoleul din Mărășești, Centenarul sfințirii Capelei și a criptelor cu osemintele eroilor. Mausoleul din orașul-erou este primul memorial al României Reîntregite. Pe 8 iunie 1919, mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei a propus construirea unei Biserici a Neamului la Mărășești.
Propunerea a fost preluată de Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române; pe 6/19 august 1923 a fost pusă piatra de temelie și pe 28 septembrie 1924 au fost sfințite Capela și criptele. După 1924 proiectul a fost modificat de mai multe ori și în locul Bisericii Neamului, peste Capelă și cripte a fost construită între 1936-1938 monumentala Cupolă a Gloriei, pe care o vedem astăzi și astfel a luat naștere Mausoleul Eroilor de la Mărășești. Deși este memorialul din România cu cea mai mare notorietate, istoria începuturilor este puțin cunoscută. Aproape nimeni nu știe că impozanta ctitorie s-a realizat grație tenacității prințesei Alexandrina Cantacuzino, în prima parte numai prin subscripții publice. Și mai puțini sunt cei care au aflat că, până în 1947, Capela Mausoleului a fost deservită de un preot, iar clopotul care anunța serviciile religioase se găsește astăzi în Muzeul Luptelor de la Mărășești. Regimul comunist l-a alungat pe slujitorul Bisericii, a scos obiectele de cult, cărțile și veșmintele din Capelă, dar nu a îndrăznit să îndepărteze și simbolurile creștine. Ca mărturie a frăției de arme dintre poporul nostru și puternicul vecin de la răsărit, în sarcogaful construit pentru a fi transferate osemintele generalului Constantin Christescu, unul dintre artizanii Bătăliei de la Mărășești, același regim a adus osemintele unui general sovietic.
La un secol de la sfințirea Capelei și a criptelor a venit momentul reconstituirii genezei acestui monument, prin intermediul albumului omagial, De la Biserica Neamului la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, lucrare care redă tocmai această perioadă, cuprinsă între 8 iunie 1919 și 18 septembrie 1938. Vă așteptăm să trăim împreună Centenarul intrării în eternitate a ctitoriei de la Mărășești!